Custom Bg

Как да се справим с пролетната умора

Как да се справим с пролетната умора

Времето на минусовите температури отмина, снегът се стопи, птиците отново запяха радостно. Всички сме в очакване на пролетта и топлото време. И макар да е предвестник на безброй хубави неща, пролетта ни носи и нещо друго – така упоритата и мъчителна пролетна умора.

През този период всички, поне веднъж, сме чували онова гласче в главата си, което напористо нашепва: „Много си изморен, почини си малко, остани си в леглото днес, и без друго за какво ти е заплата?.” Или пък: „ Имаш тооолкова много работа, защо не си подремнеш малко?”

Пролетната умора е резултат от неспособността на тялото бързо да се приспособи към настъпващите промени в природата и атмосферата около нас. Най- честите причини за това са неправилно хранене и съответно липса на важните хранителни вещества, тежко преболедувани вируси или инфекции, повишена чувствителност към атмосферните промени.

Истината е, че колкото повече си почиваме, толкова по- изморени ще се чувстваме. Ако веднъж се откажем от борбата, ще загубим цялата битка.

 

 

Ето защо най- доброто което можете да направите, за да се избавите от постоянната сънливост, раздразнението, и нежеланието за работа, е да спортувате. Да, точно така! Колкото и странно да ви се струва, това ще ускори кръвообращението и ще изгони като с магическа пръчка апатията. Движението допринася за положителната нагласа, намалява риска от наднормено тегло и свързаните с него инфаркт, диабет и други здравословни проблеми. Умореният мозък има нужда от повече кислород, за да работи нормално, а движението и чистият въздух няма как да не ви освежат.

 

 

 

 

 

Друго основно нещо, което ще ви помогне в борбата, е здравословното хранене. През този период наблегнете повече на пълнозърнестите храни, ядките и плодовете, за сметка на трудносмилаемите и мазни ястия, които непременно присъстват на трапезата ни, особено по време на пролетните празници. Освен, че се усвояват по- добре от организма, плодовете и зеленчуците съдържат много витамини и минерали, които ще подпомогнат на тялото Ви да се събуди след  „зимния сън”. Също така не забравяйте да пиете много вода – литър и половина на ден е просто задължителен.

 

 

 

 

Пиенето на много кафе и кофеинови напитки не само няма да Ви помогне, но ще Ви накара да се чувствате още по- отпаднали  след отминаването на ефекта им, ще Ви изнерви допълнително и ще Ви направи по- неспокойни. Това пък от своя страна ще Ви попречи да спите спокойно, а сънят е много важен съюзник на организма при справянето с пролетната умора.

 

 

Каквото и да правите, не се поддавайте на стреса и напрежението. Насладете се на топлите слънчеви лъчи и посрещайте всеки нов ден с усмивка.

 

Back